Nieuws

Beslissing aftrekbaarheid laadpalen en groene fiscaliteit

Met een exclusieve fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens en een fiscale stimulans om overal laadpalen neer te poten, hoopt minister Vincent Van Peteghem (CD&V) dat de elektrische bedrijfswagen vanaf 2026 de norm wordt.
19
mei
2021

Fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens

De ambitie in het regeerakkoord luidt dat alle nieuwe bedrijfswagens tegen 2026 ‘broeikasgasvrij’ zijn. Van Peteghem legde in de regering een voorstel neer. Hij zegt hierover:

“Elke werkgever zal nog altijd aan zijn werknemer een benzine- of dieselwagen mogen aanbieden, maar vervuilende bedrijfs­wagen zullen niet meer kunnen rekenen op een fiscaal voordeel.”

Deze regeling zal geleidelijk beginnen te lopen voor bedrijfs­wagens aangeschaft vanaf 2023. De fiscale aftrekbaarheid wordt jaar na jaar afgebouwd om vanaf 2028 terug te ­vallen op nul.

Belastingvermindering voor installatie laadpaal

Maar het succes van de elektrische wagen hangt af van voldoende laadmogelijkheden. Daarom stelt Van Peteghem voor om particulieren die thuis een laadpaal installeren, een belastingvermindering van 45 procent toe te kennen op de investering. Om de installatie snel een boost te geven, zal de vermindering jaar na jaar afgebouwd worden.

 

Bedrijven zullen hun ­investering in laadinfrastructuur voor meer dan 100 procent van de kostprijs fiscaal mogen aftrekken en bovendien versneld mogen afschrijven. Ook dat fiscale voordeel wordt jaar na jaar wat afgebouwd. Voorwaarde is wel dat het bedrijf de paal plaatst op een semipublieke ruimte.

Laadpalen_Electro & Light Systems